Klarar en funktion det vertikala linjetestet?
Klarar en funktion det vertikala linjetestet?

Video: Klarar en funktion det vertikala linjetestet?

Video: Klarar en funktion det vertikala linjetestet?
Video: Ducati Desert X is it really dirt adventure ready? Thorough Test. 2024, April
Anonim

Så här är affären! Om en vertikal linje skär grafen på alla ställen i exakt en punkt, då är relationen a fungera . Här är några exempel på relationer som också är det funktioner eftersom de klara det vertikala linjetestet.

Bara så, hur vet du om en funktion klarar det vertikala linjetestet?

Att använda vertikal linjetest , ta en linjal eller annan rak kant och rita en linje parallellt med y-axeln för valfritt valt värde på x. Om de vertikal linje du ritade skär grafen mer än en gång för något värde på x, då är grafen inte grafen för en fungera.

vad innebär det att klara det vertikala linjetestet? Funktioner får inte ha mer än ett y-värde för varje x-värde. Om en vertikal linje passerar genom en graf mer än en gång, det innebär att att det x-värdet har mer än ett y-värde, så grafen kan inte relateras till en funktion. Vad är Vertikal linjetest ?

Med tanke på detta, är det ett funktionstest med vertikala linjer?

För att en relation ska vara en fungera , Använd Vertikal linjetest : Rita en vertikal linje var som helst på grafen, och om den aldrig träffar grafen mer än en gång, är den en fungera . Om din vertikal linje träffar två gånger eller mer, det är inte en fungera.

Vilken graf klarar testet med vertikala linjer?

Om du gör en vertikal linje var som helst på en av grafer , det borde bara passera genom en punkt. Till exempel en vanlig stege linje nästan alltid klarar vertikallinjetestet . Om det är en sidledsparabel kommer den inte att göra det.

Rekommenderad: